Bağırsak florası, sindirim sistemi üzerinde yaşayan ve önemli işlevleri olan mikroorganizma topluluğudur. Bağırsak florası aynı zamanda konak organizmanın sindirim başta olmak üzere çeşitli fonsksiyonlarıyla ilgili önemli işlevlere sahiptir. Peki bağırsak florasının önemi nedir?
Günümüzde hala önemi anlaşılamayan bağırsak florası beden sağlığında önemli bir yere sahiptir. Her fırsatta bağırsak florasının önemini dile getiren Dr. Hüseyin Nazlikul, M.D., PhD., "Duygusal Beyin: Bağırsak" kitabında da bu konuya geniş bir şekilde yer vermiştir.
Bağırsak florası ile insanlar arasındaki ilişki simbiyotik ve mutualistik bir ilişkidir yani her iki tarafa da yarar sağlar. İnsanlar bağırsak florası olmadan yaşayabilseler de bağırsak florasının insan sağlığına etkisi büyüktür.
İşte bağırsak florasının görevleri...
1) Hücre büyümesini teşvik eder.
2) Zararlı bakterilerin çoğalmasını, bağırsak mukozasında enflamasyon oluşumunu, bağırsaktan kana toksit ürünlerin geçmesini ve böylelikle cilt hastalıklarının oluşumunu engeller.
3) Karaciğere gidecek ve onun yükünü artıracak olan patojen mikroorganizmaları önceden elimine eder.
4) Sindirilemeyen gıdaların parçalanıp emilmelerine yardım eder.
Yani sonuç olarak hayatımızda önemli yere sahip bağırsak florasının; kullanılmayan maddeleri fermantasyon ile kullanılır hale getirmek, bağışıklık sistemini güçlendirmek ve zararlı organizmaların büyümesi gibi önemli işlevleri vardır.