Dr. H. Nazlıkul M.D. tarafından kalemem alınan ve büyük ilgiyle karşılanan “100 Yıl Yaşamak Mümkün” isimli kitabında üstünde durduğu dikkat çekici bölümlerden birisi de “Egzersiz yapanların ömrü uzuyor” başlıklı kısım.
Hüseyin Nazlıkul, bedensel aktivitelerin sağlıklı olma konusunda kişiye destek sunduğunu belirtirken kanser gibi ciddi hastalıkların riskini azalttığının altını çiziyor.
İşte “Egzersiz yapanların ömrü uzuyor” başlıklı o bölüm:
“Bugün artık herkes biliyor ki, egzersiz yapan kişilerin istirahat nabızları, kan basınçları, lipid, kolesterol ve kötü huylu kolesterol grubundan saydığımız trigliserid oranları da daha düşük bulunmuştur. Bu da arterioskleroz, yani damar sertliği gelişimini engelleyici bir etki sağlamaktadır. Ayrıca egzersiz yapan kişiler çevreleriyle daha uyumlu, mutlu ve huzurlu olur. Bu durum, günlük yaşamımızda başarılı olabilmemiz için de çok önemli bir avantaj sağlamaktadır. Yaşam kalitemiz anlamlı derecede yükselirken, yaptığımız işlerle barışık bir hayat süreriz. Üstelik egzersiz yapan insanların yaşam sürelerinin uzadığı da yapılan araştırmalarla gösterilmiştir.
Bedensel aktivitenin artmasıyla, sıkça karşılaştığımız ve osteoporoz adını verdiğimiz hastalığın oluşumu engellenmekte ve etkileri ortadan kalkmaktadır. Ayrıca egzersiz sayesinde, kas kuvvetinin artması, yaşla ortaya çıkan osteartrit gibi hastalıklardan bizi önemli derecede korur.”
“KANSER RİSKİNİ DE AZALTMAKTADIR”
“Bedensel aktivite sağlıklı olma konusunda kişiye destek sunarken kanser gibi hayatı olumsuz etkileyen hastalıkların riskini de azaltmaktadır. Bedensel aktivite ile salgılanan endorfin, anksiyeteyi azaltmanın yanı sıra ağrının da daha az hissedilmesini sağlamaktadır. Son yıllarda yapılan araştırmalarda, egzersiz yapanlarda kolon kanseri riskinin de azaldığı tespit edilmiştir.
Egzersizin hastalıklardan koruyucu etkisi Hipokrat döneminden veri bilinen bir gerçektir. Egzersiz, sadece sağlığı koruma yöntemi değildir, aynı zamanda bir tedavi aracıdır. Özellikle bel ağrıları, kalp-damar hastalıklarından görülen bazı şikâyetler egzersizle azaltılabilir. Bir kalp ameliyatı geçirdikten sonra ya da uzun süreli yatak istirahatı sonrasında hastaların normal yaşama dönmeleri ancak belli egzersizleri yapmalarıyla mümkündür. Parkinson ve diyabet gibi birtakım hastalıkların tedavisinde belirli bir süreç ilaç tedavisi uygulansa da bu tür hastalıkların tedavisinde egzersiz oldukça önemlidir.”