Fibromiyalji sendromunda nöralterapi etkili midir?

Türkiye'nin ilk ve tek tamamlayıcı tıp dergisi BARNAT'ta son yılların popüler hastalığı olan fibromiyaji sendromu ve tedavisi hakkında bir araştırma makalesi yayımlandı. İşte o makale...

Fibromiyalji sendromu (FMS) yaygın vücut ağrısı, yorgunluk, uyku bozukluğu ve kas iskelet sisteminde belli noktalarda hassasiyet ile karakterize bir durumdur. Genellikle 30-60 yaşlar arasında görülmekle birlikte kadınlardaki sıklığı erkeklere göre daha fazladır.

Hastalığın patogenezi henüz net anlaşılamamıştır. Yapılan çalışmalarda, yaşamın erken dönemlerinde maruz kalınan psikolojik stres, cerrahi operasyon, trafik kazası gibi fiziksel stres ve bazı virüslerin (Lyme hastalığı, Ebstein Barr Virüs, Parvovirüs gibi) hastalığı tetiklediği öne sürülmüştür. Ancak bu etkenlerin hastalığın temel nedeni olmadığı sadece hastalığın altında yatan fizyolojik kökeni uyardıkları düşünülmektedir.

Son zamanlarda fibromiyaljinin nöroendokrin disregulasyonunun bir parçası olduğu , hipotalamo-hipofizer-adrenal akstaki fonksiyonel bozuklukların ve otonomik sinir sistemindeki disfonksiyonun patogenezde rol oynayabileceği düşünülmektedir. Regulasyon tıbbı açısından bakıldığında nöralterapi ile altta yatan vejetatif sistem bozukluğunun giderilmesinin bu sendromu çözmede kolaylık sağlayabileceği düşünülmektedir. Bu çalışmada FMS de nöralterapinin etkinliğinin araştırılması amaçlanmıştır.

Özet

Amaç: Bu çalışmada fibromiyaljili hastalarda nöralterapinin ağrı ve günlük yaşam aktiviteleri üzerine etkisini araştırmayı amaçladık.

Gereç ve Yöntemler: Fibromiyalji için ACR 1990 ve 2010 kriterlerini karşılayan, boyun ve sırt ağrısı olan 20 kadın hasta çalışmaya alındı. Hastaların yaygın ağrıları Vizüel Analog Skala (VAS; 0-10) ile yaşam kalitesi ölçümleri 36 soruluk SF-36 (Kısa form-36) Yaşam Kalitesi Ölçeği ile değerlendirildi. Sırttaki tetik noktalara ve C1-T5 lokal segmental alanlara intrakutanöz quaddle enjeksiyonları yapıldı. %1 lidokain içeren 13-20 x 0.4mm enjektörler kullanıldı. İstatistiksel analizlerde SPSS 18 programı kullanıldı. Demografik veriler ortalama ± standart sapma olarak belirtildi. İki bağımlı değişkenin karşılaştırılmasında Wilcoxon testi p<0.05 anlamlılık düzeyinde kullanıldı.

Bulgular: Yaş,boy ve vücut kitle indekslerinin ortalaması sırasıyla 42.65±8,2, 156.2±15,1 ve 24.56±5,2 idi. Bütün SF-36 parametrelerinde özellikle de fiziksel fonksiyon ve vücut ağrı algısında nöralterapiden sonra anlamlı derecede düzelme görüldü. VAS skorlarında da belirgin düzelme izlendi.

Sonuç: Bu çalışmanın sonuçları nöralterapinin fibromiyaljide ağrıyı azalttığını ve fonksiyonelliği artırdığını göstermiştir.

Devamını okumak için lütfen tıklayınız;
http://barnat.com.tr/dosyalar/cilt12-sayi2-03.pdf