Son yüzyıl içinde yaşam şeklimiz çok değişti. Şöyle ki, her şey insanın konforuna hizmet etmek için tasarlanır oldu. Masabaşı işler, yaygın araba kullanımı, hazır gıda, zamansızlık ve daha pek çok neden ile hem hareketsiz, hem de sağlıksız koşullarda yaşıyoruz. Hem tamamlayıcı tıp, hem de modern tıp açısından kabızlığın nedenlerini sıralayalım:
- Bağırsak florasının bozukluğu
- Besin duyarlılığı
- Düzensiz beslenmek
- Hareketsizlik, sporsuzluk
- Bazı ilaçlar (ağrı kesici, anti depresan, diüretik, antihistaminik)
- Yetersiz sıvı alımı (çok önemli sebeplerden biri)
- Lifli (posalı) besinleri az yemek
- Yüksek oranlarda rafine şeker tüketimi
- Ameliyatlar
- Yoğun ve kronik stres
- Dışkılamayı sürekli ertelemek (özellikle temizlik konusunda takıntılı olanlar ve çocuklarda daha sık görüyoruz, uzun mesafeli seyahatlar)
- Bağırsaklarda iltihabi bir durum, tümör, kanser gibi hastalıklar
- Hemoroit ve ağrılı anüs hastalıkları
- Bozucu alan kaynaklı olarak
- Hipotiroidi (tiroit bezinin az çalışması) ve bazı hormonal bozukluklar
- Metabolik hastalıklar (şeker hastalığı, tiroit hastalığı, enzim eksikliği vb.)
Kabızlığın Tedavisi
Yaşam kalitesini bozan ve hastalıklara zemin hazırlayan kabızlık, tedavi edilmesi gereken bir bozukluktur.
Bugün modern tıpta kronik kabızlık şikayeti ile gelen hastaya öncelikle kolonoskopi öneriliyor, bir şey bulunamayınca endoskopi yapılıyor. % 60-70'lere varan Helikobakter pilori bulunup, tedavisi için üç tane antibiyotik veriliyor. Bu antibiyotikler zaten kabızlıkta bozulmuş olan bağırsak florasını daha çok bozuyor. Antibiyotiğin yan etkisi olarak görülen ishal durumu geçtikten sonra kabızlık geri dönüyor. Öneri olarak da bol su ve lifli gıda tavsiye ediliyor ki uzun zamandır kabızlık şikayeti olan kişi bunu zaten biliyor. Demek istediğim şu ki, özellikle kabızlık gibi bir disfonksiyonda genel olarak:
- Yaşam şekli
- Su miktarı
- Bağırsak florası
- Ne zamandır kabızlık yaşadığı (bir ameliyat, bir hastalık, ya da özellikle sezaryen sonrası mı geliştiği)
- Beslenme şekli
- Ağız ve diş sağlığı
- Başka sindirim şikayetleri olup olmadığı
- Kullandığı ilaçları
- Hormonal yapısı göz ardı ediliyor.
Bu yaklaşımdan sonra her kronik kabızlık şikayeti olan herkesin bağırsak florasını ve beslenmesini düzenliyoruz. Modern tıpta neredeyse kendi haline bırakılan bu gruba nöralterapi, akupunktur, manyetik alan ve gerekli durumlarda kolon hidroterapi uyguluyoruz. Nöralterapi ile bağırsakların çalışmasını sağlayacak özellikli enjeksiyonlar yapıyoruz. Kronik kabızlığı bitmiş mutlu kişileri uğurluyoruz. Çünkü mutluluk hormonu olan serotoninin %80'i bağırsaklarda sentezlenir. Kronik kabızlık şikayeti olan kişilerin mutsuz olmalarının önemli bir sebebi de budur.