Roka Hakkında

Keskin ve biberimsi tadıyla salatalara pek yakışan roka, Roma İmparatorluğu döneminde özellikle afrodizyak olarak tanınan ve yetiştirilen bir bitki.
Harbiyiyorum.com kurucusu ve Oda tv yazarı
07.12.2024 19:26

Roka’nın Faydaları

Roka Vitamin A, Vitamin C, Vitamin K, folik asit ve kalsiyum yönünden zengin, brokoli, kale (lahana) ve diğer turpgillerle akraba bir bitki. 

Fitokimyasallar açısından pek zengin. Bu bağlamda detoks özelliği de taşıyor. 

Roka’nın Seçimi ve Saklanması

Roka’yı tüm yıl boyunca süpermarketlerden tedarik edebilirsiniz. Türkiye’de roka yaprakları iyice gelişmiş halde karşımıza çıkar. Oysa ki Amerika’da rokanın körpe halde, daha kıtır kıtır ve daha diri halde tüketildiğini görürüz. Öyle ki Amerika’da ismi bu yüzden “Baby Arugula”dır. Yapraklar olgunlaştıkça acılığı artar. Türkiye’de 7/24 çorbacılarda (kelle, paça, işkembe) masanıza nevale olarak konulan roka yapraklarını acılığından yiyemezsiniz bile. 

Dolayısıyla “Rokanın körpesi makbuldür.” dersek yanlış olmaz.

Pazarlarda kökleri ile birlikte demet halinde satılır. Satın aldığınız rokaları yıkamadan buzdolabında ağzı kapalı bir kapta tazeliğini bozulmadan birkaç gün saklayabilirsiniz. 

Roka evinizde pencere önündeki saksınızda bile yetişebilecek bir bitkidir. Üstelik kökleri toprakta kalacak şekilde keserseniz sürekli mahsül vermeye devam edecektir. Böyle de verimli, samimi ve sevimli bit bitkidir.

Yemeklerde Roka

Rokaya daha çok salatalarda rastlarız. Domates, limon ve avokado ile lezzeti pek güzel eşleşir. Özellikle yıkanmış roka, üstüne rende domates, limon ve rende beyaz peynirle tamamlanmış salatasının tadına doyum olmaz. Profesyoneller rende domates içerisine az biraz rende sarımsak da koyarlar. 

Sadece yıkanmış taze rokanın kendisi balık yemeklerinin en mükemmel tamamlayıcısıdır. İyi ve lezzetli bir sandviç için roka hem lezzet hem de besin değeri açısından her zaman marulu döver. 

İşkembe ve kelle paça çorbacılarında roka her daim çorbanın yanına en iyi eşlikçidir. (Keşke daha körpe olsalar…)

Roka salataların dışında tava yemeklerinde, makarnalarda ya da çorbalarda son dakika dokunuşlarında öğün besin değerini artırmak için kullanılabilir. 

Bir farklı roka tüketimi denemek isterseniz Mısırlıların kahvaltısını tavsiye ederiz. Humus, zeytinyağı ve roka… 

Yallah mideye!

Afiyet olsun.